Thursday, December 30, 2010

Edisi Pengguna: Alahai Minyak...apa dah jadi..???

Bukan minyak untuk kereta tapi minyak untuk manusia...

cerita pakteh pasai minyak nyoq...bahasa bukunya minyak kelapa sawit atau minyak masak. Dalam 2 minggu ni pakteh pening pusing kiri kanan cari minyak masak untuk yang 5kg. Makin lama makin kurang dan akhirnya dalam beberapa hari ni, minyak masak yang 1kg pun dah berkurangan. had pembelian di pasaraya pun sudah ditetapkan 2kg dan 5kg sahaja.

Kalau memasak untuk keluarga tak jadi masalah, yang jadi masalah ialah pengguna minyak yang berniaga. Kalau dah meniaga tu terpaksa guna minyak sehari 2kg, pasti pening kepala bila minyak takdak. Apa kata menteri jaga pengguna?
Kalau minyak Ron95 tak boleh jaga harga...takkan minyak sawit pun pening jugak...??

Ikut yang pakteh dapat info dari pekedai...masalah berpunca dari "SUBSIDI" ntah apa2 kata depa...
Adakah ini hasil dari makmal/bengkel subsidi?...

Pakteh sokong subsidi dikurangkan tetapi jangan celarukan rakyat...faham tu..bukan keliru tapi celaru..

p/s: Pilihan utama pakteh minyak SAJI dan SERI MURNI keluaran FELDA dan SIME DARBY...tapi dah 2 minggu tak nampak botol2 minyak bersaiz 5kg.

6 comments:

usin said...

minyak takdak? pi tanya ismail sabri yakob. dia sorok kot!

Pakteh said...

Usin:

Dia akan jawab keadaan terkawal.

Cuba check di kedai2 sebelah utara...Perlis cthnya
nampak ketara minyak hilang dipasaran.

AloQStaQ said...

tadi petang dok sembang dengan sorang peniaga Pasembor & Mi Mamak kat area Jitra, dia pun merungut minyak masak tak banyak dijual , siap kena kontrol seorang boleh beli 2kg aja ...

"Macamana nak meniaga ?" katanya ...

Lepaih tu, dia seronok la dok berhujah depan customer dia kecik besaq tua muda tu : NI KERAJAAN SOROK MINYAK SEBAB NAK NAIK HARGA LAGI LA NI !! ...

Hmmm , dari seorang peniaga tu dia dapat kata-kata menghasut kepada lebihkurang 12 Orang Pelanggan ... kalau lah 50% (6 org) yang terhasut / termakan dakyah) tu , apa Menteri Jaga Pengguna nak jawab ? ...

Inilah kalau keja tak jaga elok2 ... bak kata Azizan, buat keja ikut cara Islam ! hehehe ...

AloQStaQ

Pakteh said...

AloqStaq:

memang betoi...tokey kedai kata kerana pengurangan subsidi apa ntah..kilang xdpt kluaq byk2...n macam2 telahan lagi pakat dok buat...

agak2 nak kena kepala sapa tu??
Anwar? Hj Hadi?, Guan Eng? atau DS Najib?.....

100% akan kata ini kelemahan menteri najib yg juga bermaksud kelemahan najib...

dolah doleng said...

Puncanya kerana subsudi lagi pada minyak.Berapa banyak subsidi laaa.Negara Thsiland yg kerajaan tak beri subsidi tak ada masaalah pun.Rakyat dia bising pun.Rakyat selalu jadi mangsa.Beri subsidi pun tak kena.Bagi subsidi pun tak kena.Kerajaan simpati pada rakyat.Tapi rakyat juga yg menyusahkan kerajaan dan orang lain.

Pakteh said...

Dolah Doleng:

Kita bersyukur kerana kerajaan begitu prihatin kepada rakyat.

Masalah minyak dijangka berterusan dan sudah dilaporkan dalam utusan malaysia hari ini iaitu 3 hari selepas pakteh tulis.

Edisi WAJIB baca

Kepada Sahabat-sahabat Blogger Yang Mana Link Blog Anda belum Di Letakkan Dalam List Blog Pakteh Di Harapkan Agar Dapat Meninggalkan Komen Bagi Memudahkan Pakteh Mengenal pasti Link Blog Yang Tercicir! (dalam proses update untuk tambahkan sebanyak mungkin link Pro UMNO/BN)
Terima Kasih