Friday, April 3, 2015

Berbicara dalam kewarasan dan berlapang dada

Pandangan pakteh:

Adakalanya jika jalan sudah tidak berpenghujung, baik benar jika menoleh ke belakang dan membiarkan kewarasan menguasai diri. Amat malang apabila keegoan dibiar berleluasa membuat keputusan yang akhirnya merugikan peribadi.
Masih baik jika hanya keegoan...apa akan jadi apabila membiarkan kebodohan dan keegoan yang mencipta sahsiah peribadi?.... pasti malu keturunan dan segala yang diwarisi.

Tidak salah untuk sesiapa sahaja menoleh kebelakang melihat semula kebaikan dan keburukan dan akhirnya membiarkan kewarasan membuat keputusan untuk memilih kebaikan.

langit tidak selalu cerah tetapi biarlah panas hingga ke petang..jangan hujan ditengah hari. Janganlah sudah terhantuk baru terngadah kerana kelak rosak badan binasa. Bulat air kerana pembentung bulat manusia kerana muafakat..berbaik-baiklah sesama kita kerana PRU14 dah dekat. Yang menang jadi arang yang kalah jadi abu....dua2 hitam dan tak berguna...lebih baik pilih kewarasan dalam berfikir sebelum kedua-duanya hitam legam jadi abu dan arang....panas terbakar. Kerana nila setitik rosak susu sebelanga dan kerana seekor kerbau terpalit lumpur habis semua kerbau dihina....kokok berdekah-dekah ekor dok kibas tahi....busuk lagi membusukkan. Pilihkan yang wangi jangan pilih yang busuk...itulah gunanya kewarasan dan kebijaksanaan.

Jika difikirkan diri bijak....berbuatlah sesuatu yang menguntungkan semua. Matanglah dalam berfikir walau dilihat tidak matang bila senyum terukir.

Kata pakteh: 

Amat letih rasanya menebang buluh....bukan kerana beratnya buluh tapi banyak nyamuk..agas..tungau...sekenet...dok gigit peha, teloq, pusat, mata..habis semua kena. Nak bakaq hutan....biaq mati tungau dan sekenet...dok pikiaq pulak...buluh pun disitu...sekenet mati..buluh pun mati...pakteh nak tebang apa?

Sebab tu kadang-kadang sebulan sekali baru tebang buluh.....belengaih ketiak panaih-panaih ni nak tebang buluh.

3 comments:

UMNO PARTI PENJARA said...

....----------------------------------------------------------------
(( Rahsia Tertutup ))- Puteri UMNO Tidak Kisah Tun M Keluar UMNO
----------------------------------------------------------------
Tun jangan samakan keadaan Pak Lah dan Najib..
Keadaannya sangat berbeza..

Tun jangan samakan zaman Tun jadi PM lebih 20 tahun dgn Najib baru sepenggal lebih..
Keadaannya sangat berbeza..

Jadi, Tun keluar UMNO pun, penjilat2 Najib tak kisah sikit pun... Mereka tetap jilat Najib lah..!

Sumber Berita


>>> Klik Di Sini <<<
------------------------------------------------------------------------
Rakyat RAYU Agar Anwar Dibebaskn & Pembunuh Antartuya DiTANGKAP Segera!!
------------------------------------------------------------------------
Sumber Berita


>>> Klik Di Sini <<<
-----------------------------------------------------------------------
Selamatkan Malaysia - Perpaduan Hanya Akan Wujud Selepas BN Dikuburkan!
-----------------------------------------------------------------------
** UMNO menyalak untuk perpaduan rakyat di Malaysia sejak dulu lagi.. Mereka bakal menyalak lagi penghujung tahun ini!!

Sumber Berita


>>> Klik Di Sini <<<

IBU RISKA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI


URGENT LOAN OFFER WHATSAPP +918929509036 said...

My name is Mrs.Aisha Mohamed, am a Citizen Of Qatar.Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal loan or business loan?contact Dr James Eric Finance Home he help me with a loan of $42,000 some days ago after been scammed of $2,800 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $42,000.Feel free to contact the company for a genuine financial service. Email:(financialserviceoffer876@gmail.com) call/whats-App Contact Number +918929509036

Edisi WAJIB baca

Kepada Sahabat-sahabat Blogger Yang Mana Link Blog Anda belum Di Letakkan Dalam List Blog Pakteh Di Harapkan Agar Dapat Meninggalkan Komen Bagi Memudahkan Pakteh Mengenal pasti Link Blog Yang Tercicir! (dalam proses update untuk tambahkan sebanyak mungkin link Pro UMNO/BN)
Terima Kasih