Thursday, December 22, 2011

Breaking News.....!! Anwar TENAT


Insiden terkantoi isu pinjaman IMF membuatkan Anwar penat dan tenat. Kalangan profesional sudah amat tidak percaya kepada makhluk ini kecuali penyokong ekstrim yang sudah tertutup pintu hati mereka untuk menilai istilah baik dan buruk.

Pakteh mengulas sedikit isu ini dalam artikel yang lepas namun banyak blog yang membuat analisa secara terperinci. Antaranya ialah sahabat Pakteh Duke of UMNO yang memetik dari sumber blog chewal.

Antara petikannya:

Aku tahu. Kalau kita ikat puak-puak PKR ni kat tiang letrik dan pekik sejuta kali pun kat telinga diorang bahawa Anwar Berahim tu penipu besar, diorang takkan percaya punya...

Dan walaupun diberikan bukti sahih, jelas, logik dan lengkap berfakta pun, diorang takkan terima punya...

Kat bawah ni ada satu lagi bukti yang meng'kantoi'kan Anwar sebagai penipu besar. Tak tahulah sama ada puak-puak PKR ni nak sedar ke tidak. Aku musykil, benarkah Allah dah cabut cahaya dan hidayahNya dari hati diorang...

1. Dalam dakwaan yang dibuat oleh Anwar seperti yang disiarkan oleh MalaysiaKini, Anwar membuat beberapa dakwaan yang bercanggah ataupun menipu.
2. Lihat kepada kenyataan beliau yang ditanda dengan warna merah. dalam kenyataan pertama, beliau mengatakan :-

"pada tahun 1993, beliau menulis kepada bank dunia atas kapasitinya sebagai menteri kewangan untuk MENOLAK bantuan kewangan."

3. Tetapi melalui laman web bank dunia, Malaysia ada membuat beberapa pinjaman pada tahun 1993. rujuk gambar di bawah. lihat tarikh yg bertanda merah. Tarikh kelulusan di sini adalah pada 16 Mac 1993 dan 14 December 1993.
4. Kalau beliau menulis untuk menolak bantuan kewangan pada tahun 1993, kenapa bank dunia beri pinjaman seperti yang tertera di atas ? Bank dunia saje saje ke nak bagi duit ?


5. Kalau dilihat pada perjanjian yang ditandatangani pada December 1993 pula, jelas tertera perkataan Minister of Finance sebagai borrower dan Treasury di bahagian alamat. Rujuk gambar di bawah.
6. Siapa Menteri Kewangan pada tahun 1993. Bukankah Anwar Ibrahim ? Ini bermakna Anwar Ibrahim menipu dalam kenyataan beliau bahawa beliau menolak bantuan kewangan.


7. Dalam kenyataan kedua beliau Anwar berkata :-


"Pada 1999, Mahathir menulis KEMBALI kepada Bank Dunia merayu untu dana dan pinjaman"


8. Kenyataan Anwar ini seolah-olah, selepas 1993 tahun yang beliau kononnya menulis untuk menolak bantuan kewangan, Tiada sebarang bantuan kewangan atau permohonan yang dibuat sehinggalah pada tahun 1999, selepas Anwar di buang, barulah kononnya Mahathir menulis kembali untuk meminta bantuan. Kononnya, zaman dia jadi menteri kewangan, dia tak minta bantuan bank dunia lah, Cuma lepas dia tak jadi menteri kewangan, barulah Mahathir minta balik bantuan bank dunia.


9. Kalau kita lihat data dari bank dunia, siapa yg buat pinjaman ni ? rujuk gambar dibawah.
10. Pada tahun 1992, 1993, 1994 dan 1998 ada pinjaman kepada bank dunia dibuat oleh Malaysia. Siapa Menteri Kewangan pada tahun-tahun tersebut ? Bukan Anwar ke ?


11. Sekali lagi Anwar menipu dalam kenyataanya.


12. Perhatikan juga kod pada institusi pinjaman di bawah bank dunia ini. Kod nya adalah IBRD yang bermakna International Bank Reconstruction and Development. Kod institusi yang sama digunakan pada tahun 1973 lagi (rujuk data paling atas) iaitu pada 16 Januari 1973. Kod yang sama juga dibuat untuk pinjaman pada tahun 1992, 1993,1994,1998 dan 1999. Ini menunjukkan pinjaman yang dibuat ini adalah pinjaman-pinjaman biasa yang dibuat oleh negara semenjak dahulu lagi dan bukannya pinjaman pakej khas dari IMF/Bank Dunia untuk atasi krisis ekonomi 1997 spt yg diberi kepada Indonesia, Korea, Thailan dan lain-lain.


13. Anwar Ibrahim dan penipuan tidak dapat dipisahkan.

p/s: Anwar...sudah sudah la merosakkan negara ni. Rakyat dah tak makan fitnah bangang camni...

No comments:

Edisi WAJIB baca

Kepada Sahabat-sahabat Blogger Yang Mana Link Blog Anda belum Di Letakkan Dalam List Blog Pakteh Di Harapkan Agar Dapat Meninggalkan Komen Bagi Memudahkan Pakteh Mengenal pasti Link Blog Yang Tercicir! (dalam proses update untuk tambahkan sebanyak mungkin link Pro UMNO/BN)
Terima Kasih