Friday, March 30, 2012

Biar betul..!! PEMANDU asyik BER***** punca kemalangan pelik...

Kes pemandu syok sendiri ni selalu diperkatakan orang...

Tentu kita pernah baca kes pemandu memandu laju sambil mengadakan hubungan seks....
Ada juga kes memandu laju akibat mabuk arak..
Ramai mati kerana kes memandu tidak mengikut undang-undang jalanraya

Jika berkonvoi...biasanya pemandu hanya mengikut arahan marshal namun ada kes pemandu nak tunjuk pandai....mati terlanggar..

Mungkin kes naya....penunggang basikal dilanggar pemandu kereta...kes dikira langgar lari namun plate kereta tertanggal.....akhirnya menyerah diri.....

Ada juga kes pemandu cabut lari bila jumpa sekatan jalanraya.....puncanya tidak ada lesen atau lesen mati atau lesen terbang..

Apapun kesnya......PEMANDU yang benar-benar berhemah sahaja mampu memandu kereta menuju ke destinasi dengan selamat.

Faktor ini menjadi punca Pakteh risau dengan PEMANDU Datuk Seri Azizan Razak, Menteri Besar Kedah. Dengan mengambil kira latarbelakang PEMANDU yang mai kedah dua tiga hari lepas......mungkin destinasi DS Azizan tidak akan sampai. Jika sampai pun terlambat.....

Pakteh kadangkala tergelak pun ada. pelik pun ada malah termanggu sendiri memikirkan betapa kerja bodoh dan bangang ini dibuat oleh parti yang mendakwa ingin memerintah negara melalui Pembalun China Doll, Anwar Ibrahim. Bukankah alasan kehadiran baru-baru ini untuk meneliti kemampuan DS Azizan melaksanakan manifesto PRU12 dikira amat-amat terlambat?. Apakah tidak ada alasan lain yang boleh difikirkan oleh PEMANDU?.

Secara bangangnya, apakah setakat itu sahaja skill yang Mat Sabu ada untuk menjatuhkan air muka DS Azizan?. Pakteh pernah katakan Pas perlu MALU ditakdirkan Bertimbalan Presidenkan Mat Sabu @ pembalun bini orang. Bila Pakteh kata lagu tu.....Pas marah Pakteh tapi depa lupa Mat Sabu ni, nampak ja loqlaq, tapi bab nak cilok hak orang, dia pakar.

Apakah PEMANDU tidak boleh memberikan alasan untuk menjernihkan kekeruhan PAS Kedah sebagai alasan utama untuk hadir mai ke Kedah?.

Apapun...sekali tahniah DS Azizan.....anda dapat pemandu yang latar belakangnya ada macam2 masalah. Kes lesen terbang ada, kes memandu sambil buat seks ada, kes memandu secara merbahaya ada......so..hati-hati dok dalam kereta tu....silap-silap terbabas......naya....

p/s - 1: Dah ada PEMANDU baru ni....Setpol leh tumpang naik skali tak?....xyah la dok tumpang bro....Estima tu lagi ada class...

P/s - 2: PEMANDU ni drebar biasa ja..kereta MB bawak tu ada remote cencor n remote control...yang pegang remote control tu Mat Sabu & Menteri Besar Kuala Kedah...jadi arah tuju tu kena la hati-hati DS.

Wednesday, March 28, 2012

Tahniah..Tahniah...Tahniah...Encik Khairy Jamaludin pengerusi baru PUNB gantikan Tan Sri Abu Bakar Mohd Noor


Tahniah



Tahniah


Tahniah


Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) diberikan pengerusi baru.

Dulunya Tan Sri

Kini...Encik...



Pemikiran rasional Pakteh mengatakan KJ perlu diberi peluang....tetapi jauh disudut hati pakteh berpendapat bahawa saat ini...ketika ini....masa ini.......ketika pilihanraya hanya beberapa detik nak sampai....ketika PM sendiri umumkan PRU13 dah dekat........ketika bendera BN dah memenuhi segenap pelusuk kawasan...


Mengapa ketika ini jugak yang dilantik KJ?

Apa tujuannya?


Entahlah...

Pakteh penebang buluh yang hidup hanya di jauh ceruk kampung....mana nak tau hal sebegini....

Tuesday, March 27, 2012

Warga Felda marah bebeno dengan Mazlan Aliman dan Pas


  Mak menakan Pakteh orang Felda..
Makna kata sepupu Pakteh dok di Felda..
Maknanya jugak...Pakteh pernah pi ke Felda
Maknanya lagi.....Pakteh dengaq la jugak pasai Felda...


Sedikit pendahuluan dari Pakteh

Khusus untuk generasi pertama dulu

Diawal rancangan Tanah Felda ini dibuka, bagaimana perasaan anda apabila nama dipilih dan diterima sebagai Peneroka Felda?. Seronok...Pakteh pasti itu perasaannya kerana kehidupan pada zaman itu amat dhaif dan miskin. Kais pagi makan pagi dan kadangkala asyik mengais tapi langsung tak dapat makan. Melalui Rancangan Felda ini, Peneroka disediakan tanah dan rumah serta kemudahan asas yang baik berbanding di kampung.

Dewan, Sekolah dan segala kemudahan ini tidak mungkin dapat dinikmati jika masih menetap dikampung asal. Bukan sedikit rakan sekampung yang cemburu dengan peneroka Felda. Apa kelebihan dan apa istimewanya mereka yang dipilih berbanding orang lain?.

Selepas lebih 30 tahun, Generasi Pertama Felda tentu dapat melihat begitu hebatnya kejayaan Felda dan segala prasarana yang gah berada di tempat mereka. Rakan-rakan dari kampung asal masih seperti dulu, terpaksa menjadi kuli dan berharap simpati.

250 ribu penghuni Felda beruntung kerana mereka insan terpilih.
Dari 28 juta rakyat Malaysia, penduduk Felda mengecap sejuta kenikmatan dan kasih sayang pemerintah.

Bolehkah penduduk kampung lain yang tidak dipilih mengecap nikmat sebegitu?

Tidak mungkin........rakyat Malaysia 27 juta, hanya segelintir mampu merasainya

Fikir kembali berapa kampung ada padang bola?
Ingat kembali berapa kampung ada klinik kesihatan?
Apakah semua kampung ada dewan besar untuk aktiviti?
Apakah setiap aktiviti begitu kemas tersusun?

Tidak? rakyat Malaysia yang lain terpaksa bertungkus lumus berdiri atas kaki sendiri untuk terus hidup dan membesarkan anak-anak.

Apakah tidak ada perasaan cemburu dihati rakyat Malaysia yang lain apabila melihat anak penoraka Felda mempunyai segala kemudahan asas sedangkan anak kampung lain sekadar mampu menyepak bola di bendang kering?

Disaat peneroka Felda menikmati hasil jualan kelapa sawit dan getah, penduduk kampung di luar sana masih ramai yang tidak memiliki tanah.

Khas untuk generasi Kedua
Pakteh dengar ramai yang mintak tanah Felda diserahkan kepada generasi kedua.

Pakteh kata.......jika bapak hang aku dah tulung......agak-agak la sama....takkan hang pun aku nak huluq....
Maksudnya.....Kerajaan melalui Felda telah memberikan segala-galanya kepada peneroka....G2 harus ingat, bukan mereka sahaja rakyat Malaysia......ada ramai lagi yang tidak dibantu sebegitu hebat. Bapak anda telah dibantu sehingga jadi seperti hari ini, fikirkan nasib bapak orang lain yang susak sejak dulu......jangan menjadi terlalu tamak.

Ada G2 yang pertikai salahkan Felda kerana tidak ada tanah....

Mai Pakteh habaq.....tok nenek keturunan Pakteh dulu banyak tanah jugak di Lubok Mahang....tapi demi kepentingan umum...tanah tu diambil oleh kerajaan untuk buat empangan......jadilah Empangan Muda. berkelanalah segala cucu cicit anak pinak ke Nami, Danglau, Belantik, Gulau, Kota Aur dan yang agak jauh Kampung Namek, Kg Sadu, dan ada jugak ke Banggol Derdap.

Apakah cucu cicit kumpulan ini menuntut supaya kerajaan memberikan tanah untuk G2 dan G3?...tidak..!!

Akhirnya.......Pakteh amat faham kumpulan yang lupa diri ini hanya segelintir dan tidak menjadi kudis kepada pemerintah jika ditangani dengan baik.

Majoriti peneroka amat marah dan benci dengan gelagat Mazlan Aliman dan Pakteh percaya......pembawaan Mazlan Aliman dan strategi Anwar di Felda akan memakan diri kerana dapatan Pakteh menunjukkan.....Peneroka amat menyokong setiap tindakan yang dibuat oleh kerajaan. Kumpulan Mazlan Aliman ini dianggap pengkhianat.

Pas akan tewas teruk di Felda dek isu bodoh yang dibawa. Apatah lagi kegagalan mesyuarat KPF baru-baru ini berpunca dari busuk hati puak ini. Peneroka amat tertunggu-tunggu durian runtuh namun dibantutkan oleh Mazlan Aliman..........Ingat....peneroka Felda sukar memaafkan Pas/Anwar kerana mengganggu gugat keharmonian hidup mereka.

Monday, March 26, 2012

Anwar hebat...jom tengok...Nalla dan utusan mohon maaf

Selepas sekian lama, akhirnya Anwar Ibrahim mengambil jalan mati untuk menyambung nyawa politiknya. Hari ini Anwar memfailkan saman fitnah RM100 juta, terhadap Datuk S. Nallakaruppan dan Utusan Melayu (M) Bhd. (UMMB) atas dakwaan mengaitkan beliau dengan aktiviti biseksual.

Laporan Utusan Malaysia:


KUALA LUMPUR 26 Mac – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan saman fitnah RM100 juta, terhadap Datuk S. Nallakaruppan dan Utusan Melayu (M) Bhd. (UMMB) atas dakwaan mengaitkan beliau dengan aktiviti biseksual.
Anwar memfailkan saman itu melalui firma guaman Tetuan Daim & Gamany di Kaunter Pendaftaran Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di sini.
Anwar selaku plaintif, menamakan Nallakaruppan, UMMB dan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak masing-masing selaku defendan pertama hingga ketiga.
Saman itu berhubung artikel yang disiarkan di muka hadapan akhbar Utusan Malaysia bertajuk: “Anwar biseksual, tak boleh jadi Ketua Pembangkang - Nalla” bertarikh 20 Mac lalu. – UTUSAN

Pandangan Pakteh

1. Pilihanraya dah teramat dekat....DS Najib semalam memaklumkan PRU13 dan dekat. Sedekat 2 bulan dari sekarang....
2. Dalam tempoh 2 bulan, tidak banyak kerosakan imej dapat dibuat melalui mahkamah oleh Nalla
3. Tempoh yang singkat menyebabkan plan Nalla nak bongkar melalui mahkamah akan tergendala.
4. Selepas PRU13, mungkin Anwar akan tarik balik saman....so tidaka da apa dapat ditunjukkan melalui mahkamah

Apa yang penting...Anwar melalak beliau berani saman Nalla...


Apa yang penting jugak....bahan bukti tidak dapat disiarkan kepada umum kini kerana sudah jadi barang kes...

Apa yang penting.....


apa yang penting........................janji Nalla untuk tunjuk pada seluruh rakyat Malaysia berkaitan kemungkaran Anwar dapat dinilai sekarang...samada betul atau tidak....



Tunggu.......harimau terkam buaya atau buaya baham harimau............................................

Yang pening sekarang ialah Wan Azizah dan Azmin Ali...dua2 dok pikiaq camna nak cover muka dengan masyarakat niii...hehehe....itulah nasibnya BERMADU dan jadi Presiden dan Timbalan Presiden....

Sunday, March 25, 2012

Jom ramai-ramai countdown saat akhir Anwar nak saman Nala

 

Anwar beri masa 48 Jam....

Jom ramai-ramai kira
Jom ramai-ramai ingatkan Anwar
Jom ramai-ramai sebut kuat-kuat ke telinga Anwar

Oi Anwar.....jangan setakat notis 48 untuk saman Nalla...
Kami nak Datuk Seri Anwar Ibrahim saman Datuk Nalla...

Tempohnya hanya menanti saat ja untuk tamat....

Jangan buat-buat lupa...

Ingat tu Anwar......jangan lupa....
Saman Nalla...

Saturday, March 24, 2012

Terbaik dari UMNO Sik

Pakteh pernah masuk olahraga dulu-dulu. Acaranya jugak hebat....100 meter dan 200 meter. Mula-mula Pakteh test 400 meter....hehe....start dari mula algi Pakteh dah pecut.....wow...100 meter pertama....Pakteh lead dari awal tapi masuk 200 meter...Pakteh dah semput dan akhirnya bila hampir ke garisan penamat.....Pakteh paling last sampai...puncanya....silap percaturan.

Pakteh perlu berlari dari awal garisan namun bukan memecut...hanya selepas 100 meter dan mencecah 50 meter terakhir...pecutan perlu dibuat. Inilah natijahnya.

Berbeza dengan 200 meter, Pakteh pecut dari awal dan kalah sebab pecutan dari awal tu menyamai pecutan 100 meter tapi bukan jadi yang paling akhir.

Dalam apa keadaan pun, strategi amat penting samada nak pecut atau berlari biasa.

Poltik juga sedemikian dan Pakteh rasakan UMNO Sik kini sudah memecut laju meninggalkan Pas dan memang ini sepatutnya berlaku kerana selekoh 100 meter telah dilalui dan kini 50 meter terakhir juga sudah dilepasi. Pecutan UMNO Sik kini membuatkan Pas seperti terkial-kial untuk mengejar. Strateginya hampir sama iaitu untuk cuba memecut apabila melepasi 50 meter akhir namun UMNO Sik terlebih dahulu pickup dan ternyata....akar umbi Pas Sik seperti hanya mampu berserah.....dah tak mampu melawan.

Segenap pelusuk Sik kini berkibar megah bendera BN dan UMNO. Jika orang yang baru tersedar dari koma, pasti dirasakan Sik mengalami pilihanraya kecil diluar musim dan hanya UMNO yang bertanding...tidak ada lagi Pas.

Pakteh terdengar keluhan ahli pas yang gelabah dan gabra malah mengaku kalah awal dek tindakan sebegini. Ahli UMNO pulak berbangga dan merasakan kemenangan 3-0 pasti dalam genggaman.

Apapun keadaannya....pecutan 100 meter perlu melepasi garisan penamat dan tidak boleh semput ditengah jalan kerana kisah arnab dan kura-kura perlu sentiasa diambil iktibar.

Friday, March 23, 2012

UMNO suruh blogger diam hal dalaman, serang pembangkang ja tapi apa sayap parti buat?

Pakteh penah kena sound direct...paham ka sound direct? maksudnya sipolan n sipolan cakap kat Pakteh secara berdepan walaupun muka tak tengok Pakteh.....

Dan persetujuan pun kita dah ada dikalangan blogger secara tidak langsung. maksudnya tidak ada pertemuan atau perbincangan terus tetapi saling memahami bahawa saat ini muncung senapang patah atau caplong hanya layak dan boleh ditujukan kepada puak pembangkang.

Pakteh sendiri secara auto hanya bersetuju menulis tentang kebobrokan PR.

Cuma pakteh tak faham bila ada individu yang cukup pentingkan keluarga, individu yang dikira ibu mithali walaupun bekerjaya boleh mengeluarkan kenyataan yang agak tak sesuai bagi Pakteh.

Pakteh ni orang tua....nak menegur pun ada lapik dan simpang siurnya. Jadi bila ada orang sanggup terjah ketua sendiri suruh letak jawatan disaat PRU13 hanya 2 bulan dari sekarang.....Pakteh pun agak tak puas hati.

Apa agenda apa cerita?
Apa tujuan apa matlamat?

Tak boleh tunggu selepas PRU13?

Pakteh tak mau la gunakan bahasa yang kasaq2 sebab Pakteh hormat semua orang......tapi jangan la dok buat benda pelik2.

Waktu niadalah  henjutan saat akhir sebelum pancut.......
Jangan ada gangguan.....
Jangan ada agenda lain...
Tumpukan hanya untuk menangkan BN dalam PRU13.

p/s: Jangan dok buat dah lagu tuuuuuu

LAGI KES ANWAR SOKONG ISRAEL: Esok harinya Anwar dihukum rakyat Kedah... Jom ramai-ramai

Penting......sebarkan segera

Jom hadir ramai-ramai dalam himpunan MENGUTUK SOKONGAN ANWAR KEPADA ISRAEL DAN WE LOVE PALESTINE di hadapan Masjid Zahir, Alor Setar Selepas solat Jumaat esok.

Kita sembahyang jumaat bersama-sama disana dan bantulah usaha murni ini untuk perjuangan umat Islam dan negara tercinta. Sila bawa rakan-rakan seramai mungkin.

Anjuran: Briged Pemuda Prihatin Sik, MBD Sik dengan kerjasama NGO Malaysia.

Thursday, March 22, 2012

Kata Pakteh yang dah tua ni.....Tak salah ikut cara DAP, PKR dan PAS

Pakteh akui Pakteh dah tua...
Mata dah rabun...nak ligan ayam masuk reban waktu senja pun dah tak nampak...rabun-rabun ayam mata Pakteh ni.

Lutut Pakteh dah terasa sengal-sengalnya. Berpuluh tahun mengabadi diri menebang buluh, mencari rotan, menebang teja malah menakek depu@karas juga bukan perkara asing. Pakteh sekarang tak ubah seperti hutan di Kedah yang botak sana sini, kelarah sana sini......Bezanya cuma...Pakteh dah tua...Hutan kedah masih kategori hutan muda.

kaki tangan yang sebelum ini megah menunjuk-nunjuk kini sudah tidak mampu lagi bertindak sehebat dulu. Pakteh amat terasa berbedaannya menjadi tua dan dimamah usia. Apa boleh buat, kita sebagai hambaNya perlu redha dengan ketentuan. Saat akan dijemput pasti sampai...cumanya Pakteh yang sudah tua ini tentulah mungkin lebih awal dari anak muda yang lain.

Pakteh memang tua namun Pakteh masih boleh mengingat dengan baik. Mungkin ini rahmat yang masih tersimpan dalam diri Pakteh. Ingatan yang baik ini amat penting untuk Pakteh terus mengingati bahawa Pakteh masih mempunyai Makteh. Harus diingat....Pakteh memang tua namun pada mata Pakteh...Makteh sentiasa muda. Wajahnya masih tetap ayu....seayu ketika mula-mula Pakteh berjumpa Makteh dulu. Redup matanya memandang Pakteh memberi harapan bahawa Pakteh tetap Muda dalam usia yang Tua.

Harapan Pakteh yang tua ni....bertindak perlu mengikut zaman malah amat penting untuk mampu menyelesuri zaman. Apa yang Pakteh bimbang cuma kita bertindak melebihi zaman tanpa mahu menoleh kebelakang walau seketika. Pada zaman ini, tatkala generasi Y diangkat sebegitu hebat untuk menakhoda perjuangan, Pakteh risau kita terlalu berlebihan.

Suara banyak pihak inginkan wakil rakyat BN/UMNO dari kalangan yang lebih fresh, muda dan baru. Pakteh amat menyokong idea ini namun secara khususnya Pakteh berpandangan idea "Winnable Candidate" masih wajar dan amat perlu dikekalkan. Tidak rugi bertindak memilih Winnable Candidate tetapi amat rugi memilih yang fresh jika akhirnya membawa kepada kekalahan. Sehubungan itu, gabungan muka baru, lama, fresh dan kitar semula masih lagi praktikal bagi Pakteh. Entahlaaah.....orang tua seperti Pakteh ni hanya melahirkan kerisauan.

Pakteh pernah keluarkan artikel berkaitan hal ini dulu, dan kali ini Pakteh tetap keluarkan lagi artikel yang hampir serupa. DAP, PKR dan PAS telah lama mengamalkan winnable candidate. Contoh terbaik ialah Karpal Sigh, Lim Kit Siang, Nik Aziz Nik Mat dan beberapa tokoh lagi yang kesemuanya sudah seusia Pakteh atau bahawa insani...sudah dimamah usia.

Pakteh percaya nama yang Pakteh sebutkan tadi akan kekal muncul sebagai calon pilihan PR untuk menang mewakili PR.

Atas faktor itu, Pakteh melihat masih ada tokoh dalam UMNO/BN yang perlu ditampilkan sebagai calon biarpun sudah berada dalam kategori warga emas. Cuma janganlah pula warga emas UMNO/BN melonjak ingin dicalonkan. Faktor Winnable Candidate perlu diutamakan dan lebih memalukan jika calon warga emas tewas apabila dicalonkan berbanding calon fresh.

p/s: Kadiaq Kulim tu warga emas dan bukan winnable candidate...so....kecewa dan kluaq parti...jangan jadi lagu tu noooo...ingat pesan Pakteh.

Anwar terkantoi: Apa lagi bukti PAS nak? semua dah depan mata...


Pakteh kaitkan dengan PAS kerana medianya cuba spin dan buckup Anwar. Pakteh dah mula naik kesian dengan keldai tunggangan Anwar ni. Artikel yang baik dari AIDC dan Pakteh merasakan tidak perlu untuk pakteh tokok tambah untuk artikel ini kerana maksud dan hasratnya menyampaikan penipuan Anwar terpampang dengan jelas. Pakteh hanya ingin meminta rakan taulan dari parti Pas membaca artikel ini dengan mata hati.....dan bukan secara buta hati.
SUMBER: AIDC
Mengenali stail politik Anwar Ibrahim, dia ada muslihat tertentu apabila sengaja memperbesarkan sesuatu isu.
Dalam kes Salman Rushdie, nampaknya Ketua Pembangkang ini amat berminat supaya isu tersebut diperdebatkan, dilanjutkan dan dibicarakan mungkin dalam versi berbeza di luar negara dan dalam negara.
Apa umpannya..apa muslihatnya, sedangkan satu dunia sudah mengetahui prinsip Anwar Ibrahim dengan Salman Rushdie ?
“Saya dan Azizah tidak akan hadir ke acara petang esok kerana membantah kehadiran Salman Rushdie yang secara biadab menghina Rasulullah”, kata Anwar dalam twitternya, 16 Mac yang turut dipanjangkan ke blog rasminya.
Apakah maksud kata-kata Anwar dalam twitter itu ? Adakah bermaksud Anwar memboikot program ‘India Today Conclave’ kerana penganjur itu turut menjemput Salman Rushdie ?.
Orang awam yang terpedaya dengan muslihat permainan kata-kata Anwar mungkin memahami begitu. Tetapi itu bukan maksud sebenar Anwar kerana dia tetap hadir program anjuran kumpulan media India,indiatoday dengan kerjasama kerajaan United Kingdom (UK) itu.
Anwar, mungkin tidak mahu lagi mengulangi tragedi ‘Apology Tour‘, jika dirinya dianggap kontroversi kerana memboikot program anjuran kerajaan UK yang memberi gelaran ‘Sir’ kepada Salman Rushdie yang turut menjemput pemikir Zionis kotemporari, Henry Kissingger, bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS) itu.
Dulu, pada akhir tahun 1990-an, ketika berstatus Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Anwar sanggup selewengkan wang rakyat sebanyak RM38 million untuk membayar pelobi Zionis, APPC (Asia Pacific Policy Centre) semata-mata untuk membawa Henry Kissingger ke Malaysia dan kini, dalang di sebalik penganjuran program di India itu sudah mengenal pasti siapakah individu-individu yang sepatutnya dijemput di dalam program ‘India Today Conclave’.

Salman Rushdie

Anwar Ibrahim

Henry Kissinger
Anwar Ibrahim, Henry Kissingger dan Salman Rushdie, antara tokoh-tokoh yang dijemput.
“Masanya telah tiba untuk India untuk memainkan peranan yang lebih besar dalam penyebaran demokrasi”, kata Ketua Pembangkang Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
“Bercakap di persidangan India Today Conclave 2012, beliau berkata demokrasi India dan badan kehakiman adalah terpuji tetapi mengecewakan apabila perkara yang sama tidak dilaksanakan di kawasan kejiranan (luar India),” lapordailymail.co.uk, 16 Februari yang menunjukkan Anwar hadir dalam program tersebut.
Jadi kenapa Anwar menghantar twitter yang berbunyi seperti memboikot program kerana satu individu bernama Salman Rushdie, sedangkan hakikat sebenarnya, dia hadir ke program itu ?
Itu sekadar strategi untuk menarik sentimen ‘Islam’, selepas dia turut bersekongkol dalam program itu dan mungkin mengetahui sentimen umat Islam membantah kehadiran penulis bukuSatanic Verses itu.
Ini taktik biasa publisiti murahan yang hanya berbunyi dalam Bahasa Melayu di twitter dan blog peribadinya, tetapi tidak mendapat liputan di media antarabangsa.
Ini taktik serampang dua mata atau politik depan-belakang.
Khoo Kay Peng faham strategi politik Anwar itu, sebab itu penganalisis politik pro PR itu berkata Anwar Ibrahim wajar ‘bekerjasama’ dengan Salman Rushdie dan bukan menjauhkan diri.
“Dan ini merupakan pandangan profesional saya, walaupun saya faham Anwar cuba untuk mengelakkan kontroversi”, kata Khoo seperti dilaporkan FMT.
Ada asas kuat kenapa penganalisis politik pro PR berfikiran begitu. Mungkin, maksudnya, apa beza antara Anwar dan Salman, kedua-duanya pejuang liberal dan kedua-duanya reformis agama.
Asas Salman Rushdie Dijemput

Imran Khan membatal hadiri program sebab membantah kehadiran Salman Rushdie
Ada perbezaan besar antara tindakan Imran Khan, pemain kriket tersohor dunia yang berasal dari Pakistan dengan tindakan Anwar Ibrahim, bekas Presiden ABIM dalam menghadapi isu Salman Rushdie.
Imran yang turut dijemput menghadiri program ‘India Today Conclave’ memboikot dengan membatalkan penyertaannya ke program itu di saat-saat akhir setelah mengetahui jemputan yang sama dibuat kepada Salman Rushdie.
Pemain kriket Muslim yang popular itu membuat keputusan membatalkan penyertaannya pada 14 Mac, setelah media antarabangsa pada 13 Mac melaporkan Salman Rushdie akan turut serta dalam program tersebut.
“Dia (Imran Khan) kini telah memaklumkan kepada penganjur bahawa dia tidak akan hadir kerana dia tidak boleh menyertai mana-mana program yang disertai Salman Rushdie, individu yang telah menyebabkan kecederaan tidak terhingga kepada umat Islam di seluruh dunia”, lapor dailymail.co.uk.
Aroon Purie, editor-in-chief kumpulan penganjur itu memberitahu media bahawa dia kecewa denganpembatalan Imran di saat-saat akhir itu.
“Kami amat kesal apabila Imran Khan tidak akan datang ke India Today Conclave disebabkan penyertaan Salman Rushdie. The India Today Conclave adalah platform kebebasan dan bebas dalam pertukaran idea.
“Kami tidak menyokong pandangan mana-mana penceramah kami tetapi kami berdiri untuk kebebasan bersuara (freedom of expression) dalam semua yang kita lakukan, ia adalah satu prinsip penting dalam sebuah negara yang bebas (free nation) dan media yang bebas (free media)”, katanya.
Tindakan Imran mendapat liputan meluas di media antarabangsa.
Berbeza dengan Anwar Ibrahim, kehadirannya ke program itu mendapat liputan meluas di media antarabangsa, tetapi dalam masa sama dia menyatakan ‘bantahan’ kepada Salman Rushdie di twitter dan blognya dalam bahasa Melayu yang tidak mendapat liputan media antarabangsa.
Sebab itu semasa bercakap di India Today Conclave, Salman Rushdie mengkritik Imran, bukannya Anwar Ibrahim.
“Seorang penulis British menyifatkan Imran Khan sebagai diktator yang sedang menunggu. Saya gembira tiada orang lain membantah kali ini kecuali Imran Khan. Imran takut berdepan dengan ‘bayangan’ saya. Imran tahu yang dia akan berkongsi pentas dengan saya.
“Imran tidak pernah membaca ‘The Satanic Verses’. Imran bukan seorang yang liberal”, kata Rushdie seperti dilaporkan wespeaknews.com.
Dari satu sudut Salman Rushdie ingin memberitahu individu-individu yang hadir ke program itu tidak memboikotnya kerana mereka adalah manusia liberal yang telah membaca bukunya, Satanic Verses.
Rushdie menekankan bahawa kehadiran dalam program itu menunjukkan penganjur benar-benar memahami konsep kebebasan bersuara.
Politik Belakang-Depan
Walaupun, Anwar cuba menunjukkan sikap ‘anti-Salman’ yang tidak mendapat liputan meluas di media antarabangsa, namun dia gagal membuktikan fakta bahawa dia pernah mempertahnankan Salman Rushdie di Jakarta, dua tahun lalu.
Pada 11 Oktober 2010, tercatat dalam sejarah, dengan bukti rakaman ucapan Anwar yang mengesahkan bahawa Ketua Umum PKR itu adalah pro-Salman Rushdie ketika berceramah di pusat Islam Liberal Indonesia, Komuniti Salihara, Indonesia.
“Bila Imam Khomeini, masa itu menjatuhkan hukuman bunuh terhadapnya (Salman Rushdie).. Saya sukar untuk bersetuju.. ”, kata Anwar ketika berucap dalam tajuk “Kebebasan Dan Musuh-Musuhnya” yang sekaligus menolak fatwa pemimpin agung Iran itu.
Tajuk yang dibawa Anwar, “Kebebasan Dan Musuh-Musuhnya” sudah menjelaskan hala tuju pemikiran Ketua Umum PKR itu.
Tanpa perlu dihuraikan Anwar, semua orang sudah tahu siapakah musuh-musuh kebebasan, iaitu golongan fundalmetalis, intelektual dan ulama yang berpegang kepada Islam.
“Tetapi itukan (Satanic Verses) satu karya..Ini faham kebebasan..sebab itu, kebebasan berwacana dan berpolemik itu perlu (kebebasan berpendapat)”, kata Anwar di hadapan kelompok Islam Liberal Indonesia.
Menurut Anwar, tiada mana-mana tokoh agama mempunyai kuasa untuk menjatuhkan hukuman tanpa melalui proses undang-undang (rule of law).
Menurutnya, musuh utama kebebasan adalah golongan agama yang berpandukan Al Quran dan Sunnah dalam melaksanakan hukum.
“Kalau kita berikan kuasa kepada mana-mana tokoh atau alim (ulama) putuskan. Kalau di Malaysia yang bawa idea Asian Value (nilai ketimuran Asian) digunakan Islam.
“Jadi saya, kalau Islam itu mengongkong kebebasan..Islam yang sangat usang dan jumud..dan saya tidak sokong kefahaman Islam sedemikian.
“Saya berbeza pendapat yang besar..bahkan kalau di Malaysia..bertempur dengan kalangan yang menjadikan Islam itu sebagai faktor penghalang (kebebasan)”, katanya.
Menariknya, Anwar cuba mengambarkan apakah halatuju pemikirannya, walaupun kelompok Islam Liberal Indonesia, termasuk Ulil Abshar Abdalla (juga hadir mendengar pidato Anwar) sudah mengenal pasti identiti dirinya dan memberi tajuk yang sesuai untuk diucapkannya.
“Dan saya tidak mahu menyebut seolah-olah saya ini…err..err..nak guna istilah LIBERAL, salah faham pula nanti..”, kata Anwar sambil disambut gelak ketawa yang berpanjangan dari kelompok Islam Liberal Indonesia.
Kenapa kelompok Islam Liberal Indonesia mentertawakan Anwar bila Ketua Umum PKR itu takut-takut mengaku sebagai Liberal ?
Itu satu versi Anwar membela Salman Rushdie ketika berhadapan dengan kelompok Islam Liberal di Indonesia. Ada satu bukti yang menunjukkan Anwar mengamalkan politik ‘belakang depan’ adalah ketika berhadapan dengan kelompok ABIM di Malaysia.
Versi stand Anwar berbeza 360 darjah ketika berhadapan dengan kelompok ABIM di Malaysia.
Ketika berhadapan dengan kelompok Islam Liberal di Indonesia, Anwar mendakwa bertempur dengan golongan agama yang menyekat kebebasan di Malaysia, namun bila berhadapan dengan kelompok ABIM di Malaysia, Anwar mendakwa pula ‘bertempur’ dengan kelompok Islam Liberal di Indonesia.
“Sebab saya di Jakarta …tak sama sesaudara.
“Saya memang dalam pertemuan (itu) BERTEMPUR dengan mereka dalam hal ini, dengan beberapa isu dalam lingkaran liberal.
“Dan dia (Ulil Abshar) memilih, saya kata isu yang bukan isu. Dan dia memilih untuk mencari masalah di kalangan umat dan memberi tafsiran yang terlalu longgar, terkeluar daripada fahaman Sunnah Waljamaah”, kata Anwar secara serius ketika berhadapan dengan kelompok ABIM, jika dibandingkan dengan gelak ketawa hadirin ketika berhadapan kelompok Islam Liberal.
“Walaupun dia, Ulil Abshar, dia pertahankan, dia kata tak betul…Saya tak pernah hadir mesyuarat mereka. Mereka ada hadir beberapa pertemuan saya dan ada perbalahan. Mereka mengatakan, dia terkejut, sepertimana yang disebut oleh Ulil Abshar, dia terkejut mengapa orang yang dianggap berfahaman terbuka (Anwar) begitu keras menolak lingkaran liberal”, jawab Anwar berbelit-belit dengan permainan kata-kata mengikut kesesuaian kelompok mana yang sedang dihadapinya.
Itulah Anwar Ibrahim, boleh ‘jadi’ sesiapa sahaja, bergantung kepada keadaan, suasana dan tempat
Boleh ‘jadi’ Sivaji The Bos, Presiden Barrack Obama, Paul Wolfowitz, hatta Salman Rushdie.

Tuesday, March 20, 2012

Anwar Berzina...Pas derita: Cerita jalan belakang

Bukan sahaja rakyat Malaysia melihat perlakuan Zina Anwar tetapi seluruh dunia. Dari Singapura hinggakan sejauh Afrika, Amerika malah mungkin ada dari Antartika menonton aksi zina Anwar dengan leka. Setahun berlalu, Anwar masih tetap dengan jawatannya sebagai Ketua Umum PKR dan dengan tidak malunya masih memegang jawatan Ketua Pembangkang di Parlimen atas ehsan DAP. Apa pas buat?

Zina Anwar dengan seorang perempuan China masih memerlukan penyelesaian yang pasti dan harapnya tidak berbangkit lagi soal zina ini selepas penyelesaian tersebut. Kerisauan yang timbul ialah kes Anwar berzina ini menjejaskan imej Malaysia sebagai negara Islam contoh. Malu untuk memikirkan bagaimana sebuah negara Islam contoh boleh memberi peluang kepada seorang penzina menawarkan diri untuk menjadi Perdana Menteri.

Anwar mungkin mendakwa dirinya difitnah, lantaran itu langkah terbaik ialan menyeret individu atau kumpulan yang membuat fitnah ini kemuka pengadilan. Pas sebagai parti yang sejak awal penubuhannya mendakwa sebagai parti Islam perlu lebih peka dan membuat penawaran penyelesaian kepada pihak Anwar. Pas perlu memainkan peranan yang lebih aktif dan bukan sekadar membuat kenyataan video sekadar besi melalui Presidennya. Sekiranya kes Anwar berzina ini dibiarkan berlanjutan, Pas akan terpalit sebagai parti yang merestui perzinaan. Apakah Presiden parti Pas tidak sedar hakikat ini dan natijahnya selepas setahun perlakuan zina ini berlaku, ramai kalangan ahli parti hilang kepercayaan kepada Parti Pas.

Sekiranya tindakan saman tidak diambil, Anwar masih boleh membuat pembersihan keatas dirinya melalui ujian keatas ketulenan video terbabit. Anwar yang sering mendakwa terkenal seantero dunia dan sering pula menunjuk-nunjuk hubungannya dengan kuasa asing, pasti mempunyai sekutu yang mampu membuat ujian pengesahan. Jika hasil ujian terbukti Anwar bukan pelaku kepada aksi zina terbabit, keluarkan diri segera dari fitnah tersebut. Pas juga selaku ahli kumpulan haram PR boleh bertindak aktif membantu membuat ujian melalui cerdik pandai mereka namun perlulah memberi keyakinan kepada Tuan Presiden Parti bahawa video bukan lagi sekadar besi buruk tetapi mampu menceritakan setiap kejadian dan peristiwa yang dirakam.

Aksi perlakuan zina antara Anwar dan perempuan china di rakam mungkin sukar dibuktikan melalui 4 saksi. Pas sebagai parti yang mendakwa lebih Islam dari parti lain perlu memberi tunjuk ajar kepada Anwar bagaimana untuk menangani keadaan sebegini. Pihak yang mendedahkan perlakuan zina Anwar telah mengambil pendekatan bersumpah laknat, dan ini perlu dibuat oleh Anwar. Pas perlu memberi tekanan kepada Anwar agar bersumpah laknat. Masa yang diberikan lebih setahun untuk Anwar bersumpah memberi bukti seolah-olah 100% penzina itu Anwar. Harus diingat kajian oleh pakar membuktikan 99.99% penzina dalam video yang didedah adalah Anwar. Jangan salahkan tri Datuk T kerana mereka bersumpah untuk melaknat diri mereka jika mereka berbohong. Mereka tidak bersumpah untuk melaknat Anwar. Pas amat sedar akan hal ini dan sehingga hari ini, Pas masih terikat dan terbelenggu dengan kefasikan dan kemunafikan apabila melibatkan puak sendiri.

Sehingga hari ini, 20 Mac 2012, Pas masih takut untuk bangkit menyalahkan Anwar secara terang-terangan walaupun batin Pas mengakui Anwar memang berzina dengan perempuan China. Pas lebih sanggup kehilangan Dr Hassan Ali dari meragui perzinaan Anwar secara terbuka. Sudah sampai masanya Pas memikirkan semula hubungan mereka dengan PKR terutamanya Ketua Umum PKR yang sering berzina dan akhirnya terjerat dengan aksi zina bersama perempuan China. Pas perlu membuktikan mereka menolak perzinaan dan hanya dengan membuang Anwar Ibrahim dari kamus Pas, ahli parti akan kembali menyakini Pas.

Kata orang, sedapnya Anwar, sakitnya Pas

Monday, March 19, 2012

ANWAR BERZINA LAGI : Khas buat AMK dan Srikandi PKR...Nah..!!

 

Muda-Mudi dalam PKR......hanya ini dapat Pakteh hadiahkan untuk anda. Moga-moga perangai terkutuk Anwar yang suka BERZINA tidak mempengaruhi tabiat anda. Pakteh risau kerana seorang yang terkenal dengan alimnya iaitu Badrul Amin terjerumus kelembah kehinaan menghampiri ZINA dek kerana terlalu taksub dengan Anwar

JENAYAH zina dalam perundangan Islam berbeza dengan jenayah zina dalam perundangan sivil. Perundangan Islam menganggap bahawa setiap persetubuhan haram itu ialah zina dan dikenakan hukuman ke atas yang melakukannya sama ada oleh orang yang sudah kahwin ataupun belum kahwin. Sementara perundangan sivil pula tidak menganggap setiap persetubuhan haram itu zina. Hanya pada kebiasaannya hukuman akan dijalankan dalam bentuk yang khas dari kalangan mereka yang sudah berkahwin sahaja. Selain itu ia dianggap sebagai pencabulan kehormatan. Apabila persetubuhan itu dilakukan dengan rela hati, maka mengikut perundangan sivil, tiada hukuman dijatuhkan selagi kerelaan itu tidak mengaibkan.

Apa yang dimaksudkan oleh setengah negara dengan kerelaan yang mengaibkan itu ialah apabila orang yang disetubuhi itu tidak sampai umur 18 tahun genap. Hukuman bagi persetubuhan dengan kerelaan yang mengaibkan ini adalah ringan sahaja, kerana perlakuan itu hanya dianggap sebagai salah laku.

Undang-undang Islam menyifatkan perbuatan zina sebagai penggugat kehidupan orang ramai dan kesejahteraan mereka serta musuh yang ketat kepada keluarga, sedangkan keluarga adalah asas atau punca terdirinya sesuatu jemaah. Dengan membenarkan atau membebaskan orang-orang melakukan zina itu boleh menyebarluaskan kejahatan dan keburukan di kalangan masyarakat. Mula-mula akan menghancurkan keluarga dan akhir sekali menghancurkan ummah. Inilah yang mahu dicegah oleh Islam sebagai agama rahmat dan penyelamat sejagat.

Adapun menurut undang-undang sivil, zina dianggap urusan individu atau masalah peribadi yang tidak menyentuh individu lain, atau tidak menyentuh urusan masyarakat, kecuali dalam kes yang dinamakan pelacuran, dimana setengah-setengah negara akan mengenakan tindakan undang-undang. Kerana itu menurut undang-undang sivil tiada hukuman dikenakan kepada orang yang melakukan zina, kecuali jika tiada kerelaan ketika melakukannya.

Masyarakat Eropah dan masyarakat Barat pada umumnya rosak disebabkan zina. Akhlak yang mulia hancur disebabkan pergaulan yang tidak mengenal batasan. Anak-anak gadis di bawah umur lagi sudah sedia mengenali budaya buruk ini. Umur 15 tahun lagi ataupun lebih awal dari itu, anak-anak gadis sudah hilang dara. Tegasnya bersekedudukan sebelum kahwin adalah perkara biasa bagi masyarakat barat.

Tidak syak lagi, apabila zina telah berleluasa, maka kebajikan pun hancur dan azab siksa Allah Ta’ala mendekati semua sebagaimana hadis-hadis menjelaskan yang demikian itu :

BACA SETERUSNYA ....

Anwar BERZINA



ANWAR BERZINA

Ketua Umum PKR BERZINA

Ketua Pembangkang BERZINA dengan Perempuan SIAM

ANWAR BERZINA VERSI VIDEO

PARPUKARI DAH TENGOK? INI VIDEONYA

Anwar berzina...video 47 SAAT

Anwar BERZINA.....apa pas buat? tunggu jam 10 pagi ini...

Anwar telah disahkan 99.99% BERZINA dengan seorang perempuan China.....

Apa kesudahan kepada perkara mungkar ini?




Apa pendapat Pas.....


Apakah perzinaan itu hanya yang pertama dan terakhir?



Bagaimana dengan kisah di Thailand?....






ada VIDEO...???



JAM 10 pagi ini?



WOW.......betoika?.....



eh eh....betoika ka kisahnya pat pat siku lipat.....Anwar BERZINA 2 perempuan d satu tempat...



TUNGGGUUUUUUUUUUUU

Sunday, March 18, 2012

Ada pendedahan hangat esok....jam berapa?..

Jam berapa?...



Tunggu....



eh eh eh.......


apa kes?


dasyat....memang dasyat.....

Kali ni bukan lagi ke kedutaan turkey....

tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

bila?



tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Wednesday, March 14, 2012

Setiausaha Politik (SETPOL) - Apa kerjanya? Jangan lupa sejarah

Bila Pakteh tulis tajuk Setiausaha Politik (SETPOL), ramai kalangan pembaca blog Pakteh akan terus teringatkan Tn Haji Sanusi Md Noor, Orang kampung Pakteh yang kerjanya ialah Setiausaha Politik MB Kedah, Ostat Azizan.

Sebenarnya tidak....bukan SETPOL secara khusus yang Pakteh maksudkan tetapi secara umum. Ini bermakna SETPOl dari PR dan BN akan terkait dengan cerita Pakteh. Masih ada kisah-kisah menarik Setpol MB Kedah namun buat masa ini, biarlah dia tolong Ostat Azizan dalam kereta yang sudah ada PEMANDU yang baru. Sekurang-kurangnya jika terus dibiarkan....dapat juga bernafas walaupun kedua-duanya dalam kategori nazak dan hanya menunggu masa untuk dikafankan PEMANDU sendiri.

Bagi orang politik, jawatan Setpol itu sendiri seolah-olah bermaksud pengganti diri kepada bos. Contohnya Setpol MB Kedah, Sanusi.....apa sahaja perlakuannya dianggap sebagai tindakan Ostat Azizan. Begitu juga halnya dengan Setpol DS Najib, Setpol DS Hishammudin atau mana-mana Setpol menteri. Sebab itu kadang-kadang rakyat bawahan lengit (meluat) tengok gelagat Setpol yang terlebih sudu dari kuah malah jangan pelik jika Pakteh katakan Setpol boleh menjadi penyebab kepada kejatuhan seseorang pemimpin politik.

Contoh lagi.....Tindakan Setpol MB Kedah menyerang puak-puak Pas yang rakus dalam GLC dan menegur secara terbuka melalui blog mengundang rasa tidak puas hati puak kapitalis Pas ini (Boleh kenang kembali saat Mahfuz Omar panas pungkoq di Kedah sehingga letak jawatan dalam satu agensi, apa komen Setpol ketika itu). Puak kapitalis Pas tidak melihat ini teguran Sanusi tetapi teguran MB Kedah. memang betul teguran itu dan ada asasnya namun apakah kapitalis Pas ini sekadar berpuas hati dan mengangguk?......tidak. Akhirnya Ostat Azizan dianugerahkan PEMANDU dengan alasan banyak sangat tolong puak UMNO.

Contoh lagi....Apabila Dato' Dr Wan Azmi Ariffin, bekas Ahli Parlimen Sik tidak dicalonkan semula pada PRU12 untuk Parlimen Sik, alasan terkuat ketika itu ialah Datuk Osman Desa Setpol Paklah. Apabila Penghulu Mail tidak dicalonkan semula di DUN Jeneri, alasan terkuat ialah Datuk Hj Hasbullah Setpol PM. Betul Hj Hasbullah dan Osman Desa orang kuat Paklah sehingga diberi kepercayaan sebagai Setpol PM. Tetapi apakah itu cukup?

Lupa pulak Pakteh nak habaq.....sengaja Pakteh berikan contoh Setpol yang ada kaitan dengan Sik dan tidak ada kena mengena dengan artikel semalam berkaitan senarai calon PRU13. Apa kaitan Sanusi, Man Desa dan Hj Hasbullah?...kaitannya cuma dua iaitu ketiga-tiga mereka bertugas sebagai Setpol dan ketiga-tiganya ada kaitan dengan Sik.

Jika dibaca suhu politik secara mudah dan kuno, Osman Desa dan Hj Hasbullah boleh menang mudah kerana mereka Setpol PM. Gambarannya ialah jika Parlimen Sik diwakili oleh Setpol PM, seolah-olah kawasan Sik ini ber-ahli parlimen-kan PM. Begitu juga keadaannya apabila Sanusi merebut jawatan dalam pemilihan Pas kawasan Sik, jika beliau dipilih seolah-olah pilih Ostat Azizan.

Tetapi adakah pelakar strategi ini lupa bahawa.....rekod lama Setpol2 ini di Sik masih dikenang orang?.
Apakah pelakar strategi ini tidak menilai bagaimana rekod Setpol ini dengan masyarakat Sik. Akar umbi hanya kenal pemimpin tetapi tidak kenal Setpol pemimpin. Hal ini berlaku kepada Man Desa dan Hj Hasbullah bilamana akar umbi tidak menerima beliau.
Kes Sanusi berbeza kerana beliau dikenali dan aktif dalam politik cuma seperti Pakteh katakan dalam artikel terdahulu.....usaha menjatuhkan Ostat Azizan turut menengelamkan Sanusi.

Masih ramai SETPOL-SETPOL yang berminat untuk terjun dalam dunia politik seperti tuan mereka. Seharusnya untuk berbuat demikian, mereka perlu bertindak secara aktif untuk dikenali rakyat dan ada baiknya membantu secara berterusan sehingga nama SETPOL dikagumi bukan kerana TUANnya hebat tetapi kerana SETPOL ini memang hebat. ramai sebenarnya SETPOL2 yang berada disekeliling kita namun kerana niat asal mereka sekadar membantu TUAN mereka, rakyat tidak mengetahui jasa mereka dalam menyusun gerak kerja TUAN mereka.

Atas faktor itu, Pakteh sarankan.....dekati rakyat dan tunjukkan kemampuan melalui parti yang diwakili sebelum ingin terus terjun ke dunia politik menjadi wakil rakyat dalam PRU13 kerana natijahnya terlalu besar.

Harus diingat...Sik pernah menghukum 2 SETPOL Perdana Menteri..........................Sejarah tidak terjadi hanya untuk diingati tetapi WAJIB diambil segala peristiwa itu sebagai pengajaran untuk tindakan pada masa hadapan.


Tuesday, March 13, 2012

Calon-calonnya....eh eh..sudah keluar nama?

Beberapa hari lalu, PKR @ PR seperti sudah amat bersedia untuk menghadapi PRU13. Senarai calon sudah ada malah jika esok hari penamaan calon, khabarnya PR tidak ada masalah untuk memberi senarai nama. Tahniah dari Pakteh kerana berjaya membuktikan lagi bahawa PR memang pakar dalam memutar belit keadaan. Siapa boleh menyangkal senarai akhir yang sehebat manapun calon tertentu, suhu politik saat akhir tetap akan menentukan faktor calon.

Semalam, bukan beberapa hari yang lalu.....mesej dari sana dan sini, perkhabaran dari luar dan dalam, berita dari jauh dan dekat memberi maklumat yang sama.....UMNO Kedah juga dah ada senarai calon. Bagi Pakteh perkhabaran sebegini adalah rencah menyedapkan lagi rasa bahang PRU13 dan bagi calon-calon yang ditakrif winnable candicate, mereka tidak perlu gusar memikirkan apakah nama mereka tersenarai atau tidak kerana penanda aras yang digunapakai oleh DS Najib mempunyai standard yang tinggi.

Saranan Pakteh, abaikan maklumat sebegini kerana nama calon biasanya ditentukan melalui sepakan penalti. Ini bermakna hanya yang benar-benar berkualiti akan terpilih. Pakteh tidak fikir DS Najib mengguna pakai kaedah Paklah yang meletakkan individu sekelilingnya walaupun kebarangkalian untuk menang adalah rendah. Jika dilihat kepada kemunculan Raja Nong Chik dan Ahmad Maslan, Pakteh pasti DS Najib mempunyai barisan pemimpin yang sudah tersedia didalam fikirannya.

Sehubungan itu, ada baiknya UMNO Kedah membuang ketepi mesej-mesej sebegini yang mungkin benar tetapi memberi natijah yang tidak elok kepada pergerakan parti. UMNO Kedah mungkin tidak menerima tempias tetapi individu yang berharap akan mempunyai sedikit kegusaran. Buat masa ini, apa sahaja maklumat amat sensitif malah jika dibawa berita " Penebang buluh @ Pakteh akan diangkat sebagai calon di DUN **** dan dijangka akan dilantik sebagai MB Kedah" , Pasti individu-individu ini akan terkejut dan percaya secara melulu.                        

Sebenarnya UMNO Kedah kini dalam keadaan terbaik jika dibandingkan 4 tahun dahulu. Pakteh boleh jamin bila-bila masa pun, Pas Kedah boleh ditewaskan kerana buat masa ini, Pas Kedah lebih tertumpu kepada usaha mengaut hasil rampasan sebanyak mungkin, Pas Kedah kini tidak lagi memikirkan usaha untuk terus memerintah Kedah tetapi segenap kudrat hanya memikirkan harta yang boleh dicilok sebelum kecundang.

Buang jauh-jauh maklumat sebegini malah matlamatnya jelas......merencatkan jentera UMNO Kedah....

Betoika senarai calon Pas pun nak kena dapat kelulusan Anwar Ibrahim?

Friday, March 9, 2012

Kembalilah kepada Anwar...buang yang lain

Minggu 1: Badrul Amin memberi tazkirah kepada isteri orang jam 2 pagi di hotel
Minggu 2: Ostat Azizan MB Kedah dapat PEMANDU baru.....

Apapun isunya...jangan dilupakan Anwar kerana Badrul Amin tidak berminat jadi PM. Ostat Azizan pun tak minat..yang minat cuma Anwar...jadi apapun isunya...Anwar jangan dilupakan.

Memang kes Ostat Azizan dapat PEMANDU baru amat memalukan malah turut dirasai oleh orang-orang kedah. Tapi apa boleh buat, baru dapat sedikit habuan, Pas dah haru biru habis melingkup....Apakah Pas yang riuh rendah dengan imej Islam terlupa sejarah perang Uhud?

Kita kembali kepada isu Anwar yang minggu ini terkantoi dengan surat-suratnya yang terang lagi bersuluh bersekongkol dengan Yahudi.

Thursday, March 8, 2012

Peringatan untuk kesekian kalinya...Sik untuk orang Sik

Ingatlah...

Sik hanya untuk orang Sik

Sama seperti Gua Musang untuk orang Gua Musang
Sama seperti Pekan hanya untuk orang Pekan

Jangan terfikir dalam PRU13 nanti untuk membuat benda yang pelik-pelik...
PakLah dah buat benda pelik-pelik ni...
Kita dah lihat natijahnya...

Jadi ingat...

Sik hanya untuk orang Sik

Pakteh faham ada sahabat jauh yang masih tercari-cari tempat untuk memberi khidmat...
Tapi jika hanya Pakteh yang faham
Jika hanya Pakteh yang memberi undi
adakah UMNO boleh menang?

jangan fikir hardcore UMNO yang apa sahaja keadaan...pangkahnya tetap pada UMNO...
tapi fikirkan akar umbo yang hanya tahu...Sik hanya untuk orang Sik...

Kalau faham sebegitu...mudah kerja semua pihak..

Betoika BADAI di Kedah sekadar menutup Isu-isu Anwar

Pakteh tanya kawan-kawan..apa isu terkini Anwar?
pelik soalan Pakteh tu kata depa....

Bagi pakteh tidak pelik kerana sebaik dibebaskan, saban minggu Anwar akan terkantoi dengan kejahatannya sendiri. 
Kawan-kawan Pakteh kata mana ada isu...isu HOT terbaru ialah MB Kedah vs Exco kanan Kedah vs Pas Pusat.

Uihhh....betoi la agakan Pakteh.....silap tak silap...isu yang melanda Pas Kedah sekadar retorik berisiko yang diambil PR untuk menenggelamkan isu-isu TERPANAS Anwar. 

Percaya atau tidak jika isu Kedah tidak timbul :

Isu Anwar sokong LBGT akan terus panas
Isu Anwar kata kuasa asing membantu membebaskannya dari tuduhan liwat masih panass
Isu Anwar menyokogn Israel akan terus panas...

Isu Badrul Amin akan terus panas...
Isu LGE hancoq duit d penang akan terus panas
Isu Selangor dan pussyCAT akan terus panas

Tetapi kerana isu Kedah melibatkan soal yang lebih panas.....maka hilang segala isu yang Pakteh nyatakan diatas..jika timbul sekalipun, ianya mainan blogger dan tidak dituruti secara khusyuk oleh pembaca. Pelawat lebih tertarik untuk mengetahui apa jadi di Kedah berbanding melihat betapa gelabah dan tertekannya Anwar..

Kerana itu..................apakah tidak ada kemungkinan DRAMA MB Azizan dan Ir Phahrolrozi ini sekadar tayangan perdana terbaik minggu lepas. Di Akhirnya semua masih kekal Exco dan soal PEMANDU tu...belum sampai PRU13, rakyat Kedah akan lupa seperti mana mereka lupa apa Anwar dah buat dalam isu2 di atas.

Kalau tak betoi kata Pakteh....baguih laa.....lagi senang kerja UMNO Kedah

Eh eh...khabarnya Mat Sabu nak pi bermastautin di Pendang....
Eh eh...khabarnya juga...nama Taulan Rasul terkeluar sebagai MB Kedah semasa Pas bermusyawarah baru-baru ini. Tak nampak lagi kaitannya?...

p/s: Jangan mudah terleka dengan mainan licik sang algojo.....


Wednesday, March 7, 2012

Tahniah..!! Tekanan dari PAS pusat, MB Kedah dapat PEMANDU baru - episod 3

Sebagai MB, seorang PEMANDU mungkin tak cukup dan MB Kedah perlu mengucapkan terima kasih kepada PAS Pusat kerana memberikannya tambahan PEMANDU.

Cuma kena hati-hati sebab PEMANDU ni pelbagai ragam.

Ada PEMANDU syok sendiri...mengaku KERETA MB, miliknya dan BERGAYA menunjuk-nunjuk terutama pada orang yang ingin diPIKAT.

Ada PEMANDU lagi dasyat.....lupa diri dan melakukan hubungan seks ketika MEMANDU, akhirnya KERETA terbabas...yang rugi penumpang lain.

Ada PEMANDU asyik sesat jalan, ini lagi susah sebab tidak ada lagi penunjuk jalan...

Ada PEMANDU suka tertidur....baiknya, MB Kedah boleh releks panjang tapi hati-hati takut tertidur ketika memandu.....Kemalangan beb..!!!

Ada PEMANDU suka cilok-cilok....ini bahaya untuk MB Kedah...nyawa jadi taruhan....

Ada PEMANDU suka jeling aweks ketika memandu.....yang ni MB kena berikan lebih NUR kepada mereka...

Ada PEMANDU sengaja nak sebotaj bos....diROSAKkan kereta yang dipandu....yang kelihatan salah nanti tentu bos..

Apapun keadaannya.....

Pas Pusat terus menekan MB Kedah dan penurunan kuasa adalah tolakan kecil agar MB Kedah ketika ini terkecil hati dan menarik diri secara sukarela...

Bayangkan kumpulan seperti Mahfuz dan Mat Sabu yang berada dalam mesorat untuk tentukan masa depan MB Kedah.....hebat hebat.....

p/s: Banyak banjir sekarang...jadi Pakteh kadang-kadang tak dapat nak bawa rakit ke hilir...sungai kena sekat...sungai kena block......pokok tumbang. Cuma secara sengaja atau tidak pokok tumbang...Pakteh tak tau laa.....

Saturday, March 3, 2012

Terima Kasih GAP dan rakan2 blogger lain.

REHAT DI HUJUNG MINGGU. TAK TEBANG BULUH....SEKADAR INGIN MENGUCAPKAN TERIMA KASIH PADA KAWAN-KAWAN.

Sebenarnya blog kecil Pakteh ni tidaklah dikunjungi ramai. Namun Pakteh berbesar hati untuk mengucapkan terima kasih kepada rakan2 blogger yang meletakkan link blog Pakteh di blog mereka. Buat masa ini sesiapa sahaja yang meminta Pakteh letakkan link mereka di blog Pakteh...InsyaAllah, Pakteh akan berbuat demikian samada dari BN atau PR. 

Blog Gerakan Anti PKR atau GAP menjadi blog utama yang meyumbangkan pelawat ke blog Pakteh. Hampir separuh dari pelawat menggunakan link dari blog GAP untuk ke blog Pakteh.

TERIMA KASIH SEMUA

PAKTEH
Penebang Buluh 
Sik Kedah Darul Aman

Friday, March 2, 2012

Panasss..!! Pas pusat terus menekan MB Kedah - Episod 2

Sambungan dari siri 1 yang disiarkan pada 28 February 2012


Diawal pemerintahan Pas Kedah mungkin tidak ramai menyedari bahawa Pas Kedah sebenarnya mempunyai masalah dalaman yang besar. Ramai tidak nampak musibah itu termasuk pendokong Pas sendiri kerana lubang keluar yang betul-betul tepat belum ditemui. Bukan hari ini sahaja masalah dalaman Pas melanda di Kedah atau seluruh negara namun kerana imej Pas adalah parti pembangkang, segalanya kukorbankan termasuk hasrat hati dan keinginan diri yang segenap lapisan pemimpin inginkan pencapaian diri yang lebih baik.

Bukan tidak ada yang merungut apabila DS Azizan Razak berkelana jauh bertanding di kerusi Parlimen Sik P 013 menentang Dato' Dr Hj Wan Azmi Ariffin pada tahun 2004. Ramai menjangkakan pada waktu itu Allahyarham TS Hamid Othman, mantan Menteri dan mantan Ketua UMNO Bhg Sik akan membuat comeback dan jangkaan ini turut berada dalam kotak fikiran DS Azizan Razak. Ada yang redha dan ada yang membantah namun Pas amat yakin akan terus menguasai parlimen Sik seperti dibuat pada tahun 1999 oleh Sasterawan Negara Shahnon Ahmad.

Natijahnya, UMNO bertindak bijak meletakkan tokoh "Winnable Candidate" bilamana Dato' Dr Hj Wan Azmi Ariffin, Bekas ADUN dan Exco Kanan Kedah diangkat sebagai calon UMNO di Parlimen Sik. Ramai berpandangan sekiranya individu lain termasuk TS Hamid Othman, Pasti DS Azizan Razak akan memenangi kerusi Parlimen Sik. Akhirnya orang Pas Sik sedar...Azizan Razak yang dikatakan strategis boleh terkena di Parlimen Sik.

Ini adalah bibit awal perasaan terpendam kalangan panglima perang malah sehingga ke peringkat tertinggi kalangan Pas Kedah. Namun seperti pakteh katakan diawal tadi, naluri terpendam itu tersimpan rapi kerana Pas adalah pembangkang dan lubang untuk hasrat itu keluar tidak ada.

Wajah sebenar Pas Kedah mula kelihatan apabila Pas menang di Kedah dan DS Azizan Razak diangkat menjadi Menteri Besar. Siapa yang tidak cemburu malah Pas Kedah sedikit terleka untuk memikirkan bahawa kalangan mereka kini bukan sahaja ada Pas tetapi ada DAP dan PKR.

Apabila Tn Haji Sanusi Md Noor, Setpol MB Kedah yang juga Ketua Penerangan Pas kedah tertewas di Sik dalam pemilihan parti Pas, Pakteh menyedari ada sesuatu yang tidak kena dan adakah ianya sekadar aturcara biasa dalam demokrasi berpolitik. Tidak......Pakteh terfikirkan yang lain. Hinggalah apabila pelbagai insiden dan masalah timbul di Kedah, selain UMNO dipersalahkan, Pakteh amat menyedari hasrat Anwar bin Ibrahim untuk menguasai segenap tampuk kepimpinan Pas.

Masih tak faham?. PRU12 Paklah meletakkan Datuk Osman Desa di P 013 Parlimen Sik walaupun majoriti pengundi masih ingin Dato' Dr Hj Wan Azmi Ariffin kerana apa?. Kerana beranggapan title Setpol Perdana Menteri akan memberi kelebihan kepada Osman Desa. Akhirnya apa jadi?. Apabila pengundi menolak Paklah, Osman Desa turut terkena tempiasnya.

Lagi bukti?. Datuk Osman Desa masih tidak mengambil pengajaran dari penolakan rakyat kepada Paklah lalu memilih untuk terus bertanding jawatan Ketua UMNO Bahagian Sik menentang calon pilihan ramai atau calon "Winnable Candidate" Datuk Mohd Tajuddin Abdullah YB DUN Belantik. Datuk Osman Desa ditolak oleh UMNO Sik bukan kerana namanya Osman Desa tetapi kerana hubungkaitnya sebagai Setpol Perdana Menteri iaitu Paklah. Apabila Paklah ditolak bermakna...Setpolnya juga ditolak apatah lagi Datuk Tajuddin Abdullah diterima baik oleh semua kepimpinan UMNO Sik.

Boleh faham?

Bila Pakteh sedar tangan Anwar meraba-raba di Kedah?

Pakteh dah lama sedar namun apabila Malaysiakini mula menyiarkan wajah DS Azizan Razak dengan mimik muka yang tidak sepatutnya sepertia kebiasaan, Pakteh amat-amat sedar.....tangan Anwar ada disebalik apa yang berlaku di Kedah. Tidak siapa dapat menafikan hal ini. Bagaimana akhbar pro PR boleh berbuat demikian kepada MB Kedah yang bernaung dibawah PR?. hanya dengan arahan tertentu melalui skill tertentu dan tindakan tertentu...maka segala cara digunakan untuk merendahkan imej DS Azizan Razak


Mengapa MB lebih percayakan Penjawat Awam berbanding Exconya sendiri?

Tentu ramai sedar DS Azizan Razak dikatakan lebih pentingkan ahli perniagaan UMNO berbanding PAS. benarkah begitu?. Sebenarnya apabila menduduki tampuk kuasa, Ahli Pas atau UMNO akan terikat dengan perundangan, terlekat kepada prosedur dan pekeliling kerajaan. Sebab itu samada MB Pas atau MB UMNO, mereka tetap dituduh mementing seteru sedangkan yang berlaku adalah berbeza. Sebagai MB, Mana-mana individu tidak akan bertanyakan awak parti mana tetapi mementingkan apa syarikat A. B C boleh lakukan atau boleh laburkan untuk kemakmuran Kedah. Dalam konteks ini Pakteh memuji MB Azizan dan juga Setpol MB Tn haji Sanusi Md Noor yang bertindak secara profesional, Ini Pakteh tahu secara peribadi seperti yang disampaikan kepada Pakteh oleh ramai ahli perniagaan. Cuma terkadang kelihatan bias kepada Pas itu...normal dan lumrah, yang penting, asasnya kuat bertindak secara profesional.

Penting juga diingatkan kebanyakkan ahli perniagaan tidak menjenamakan diri mereka sebagai Pas, UMNO, DAP atau PKR. Mereka akan bertindak mengikut arus kerana bagi mereka, keuntungan dan kestabilan dalam perniagaan lebih penting dan kebetulan kebanyakkan ahli perniagaan ini sudah puluhan tahun berurusan dengan kerajaan BN/UMNO, maka kelihatannya mereka mesra BN/UMNO...adakah salah mereka meneruskan perniagaan diwaktu PAS?. Adakah salah MB Azizan turut memberikan sokongan kepada ahli perniagaan ini? Adakah perlu ditutup semua perniagaan yang kelihatan mesra BN/UMNO?

Sebenarnya, MB Azizan Razak lebih percayakan penjawat awam terutama dari MBI, Malah boleh dikatakan semua urusan kewangan perlu dibawah pengetahuan MBI sebelum Exco2 Kedah melaksanakan sesuatu projek. Apa puncanya?. begitu banyak senarai projek yang hasilnya tidak seberapa malah ada yang sekadar indah dari rupa. Atas faktor ini, DS Azizan memberi kepercayaan kepada MBI untuk menguruskan hal ini.

Apa Exco dah buat?

Buat Duit. Anda cari berapa projek yang ada di Kedah dan berapa banyak yang gagal?. Akhirnya MB Kedah sedar, lebih baik percayakan orang kuat MBI dari percayakan Exco sendiri.

Siapa pula rujukan utama MB Kedah?

Percayakah anda Tun Mahathir Mohamad menjadi rujukan penting untuk DS Azizan Razak?. Walaupun bukan hari-hari keluar minum tea tarik bersama tetapi idea dan pandangan Tun Mahathir dijadikan garis panduan oleh DS Azizan Razak untuk mentadbir Kedah.

Faktor-faktor yang Pakteh nyatakan saling berkait dan akhirnya, gabungan hasrat Anwar menguasai kepimpinan Pas dan hasrat panglima Pas ingin menjadi Ketua menjadi pencetus kepada pemberontakan dari dalam oleh Exco Kanan Kedah. Jika sebagai pembangkang, tidak ada laba besar yang dapat ditagih, hari ini dengan hidangan kerusi MB Kedah jika memang PRU13, mana-mana panglima tidak akan segan silu mencatas ketua apatah lagi disokong dan dilakar strategi oleh Anwar bin Ibrahim.

Akhirnya....hanya yang terkuat dan bijak mengatur strategi akan menang. buat masa ini DS Azizan Razak berjaya dipusingan pertama 28 Februari 2012, kejayaan pusingan pertama belum menjamin menjadi pemenang melepasi garisan penamat.

nanti Pakteh sambung dalam episod 3

Kandungan episod 3

- UMNO
-Blogger
- Akar UMBI
- PRU13.






Thursday, March 1, 2012

Maluu..!! Dr Dzul Ahmad beri pukulan K.O kepada Mat Sabu

Pakteh dah kata...Pas akan malu besar apabila Timbalan Presidennya adalah Mat Sabu..

Sebaik memang dalam pemilihan, Pas dah tanggung akibatnya apabila phone seksnya dengan "bini orang" disedahkan.

Begitu juga apabila Mat Sabu sujud kepada Ambiga untuk turut serta dalam Bersih 2.0. Lebih memalukan Mat Sabu terkantoi menipu kononnya pihak polis langgar beliau.

Lagi malu apabila isu Kedah meletus, peranan besar diberikan kepada orang lain dan Hj Hadi langsung tidak memandang Mat Sabu.

Akhirnya...jika Pakteh jadi Mat Sabu, dua tindakan yang boleh diambil ialah....tampar ja muka Dr. Dzulkifly Ahmad atau pecat ja doktor berkenaan.

Bayangkan kerusi jawatan Timbalan Presiden Pas ini ingin dilelong kepada bukan Islam. Bayangkan juga betapa teruknya Mat Sabu, Jika orang bukan Islam pun layak menggantikan beliau...fikirkan sendiri apa perlunya lagi Mat Sabu terus memegang jawatan tersebut.

Edisi WAJIB baca

Kepada Sahabat-sahabat Blogger Yang Mana Link Blog Anda belum Di Letakkan Dalam List Blog Pakteh Di Harapkan Agar Dapat Meninggalkan Komen Bagi Memudahkan Pakteh Mengenal pasti Link Blog Yang Tercicir! (dalam proses update untuk tambahkan sebanyak mungkin link Pro UMNO/BN)
Terima Kasih